Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Mitä kuitu on?

Mitä kuitu on?


Tiesitkö, että on olemassa sekä liukenevia että liukenemattomia kuituja?

Kuin luonnon omaa laksatiivia

Kuidut ovat suurimolekyylisiä hiilihydraatteja, jotka eivät sula ihmisen ruoansulatusjärjestelmässä. Kuitu on tärkeässä osassa ihmisen ruoansulatusta, sillä sen ansiosta ulosteen määrä lisääntyy. Kuidun avulla uloste liikkuu helpommin suolistossa helpottaen esimerkiksi ummetusoireita ja toisaalta kuitu pystyy imemään itseensä nestettä helpottaen täten löysää vatsaa. Jos kärsii liian kovasta tai löysästä vatsasta, kannattaa tarkistaa, saako ruokavaliostaan tarpeeksi kuitua.

Kuitutyypilläkin on väliä

Kuidut jaetaan veteen liukeneviin ja veteen liukenemattomiin kuitutyyppeihin. Terve ihminen pystyy nauttimaan molempia kuitutyyppejä sisältäviä ruoka-aineita, mutta esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivän kannattaa suosia liukenevia kuituja 

Liukenevat kuidut lempeitä vatsalle

Liukenevia kuituja saa muun muassa marjoista, hedelmistä ja palkokasveista. Liukeneva kuitu sitoo nestettä itseensä ja muodostaa suolen pinnalle voitelevan kerroksen, joka helpottaa suolen toimintaa. Liukeneva kuitu on lempeää vatsalle. Se on tehokas tapa hoitaa sekä ummetusta että löysää vatsaa pitkäaikaisestikin. Lisäksi se tasoitaa verensokerin vaihtelua ja vaikuttaa kolesterolin imeytymiseen, eli liukenevalla kuidulla on positiivinen vaikutus sydämen ja verisuonten hyvinvointiin.

Liukenemattomat kuidut saattavat pahentaa vatsaoireita

Liukenemattomia kuituja saa pääasiassa viljavalmisteista. Viljojen ja leseiden sisältämä liukenematon kuitu kasvattaa ulostemassaa ja nopeuttaa sen kulkemista suolistossa parantaen siten vatsan vointia. Monella ihmisellä liukenematon kuitu voi kuitenkin myös pahentaa oireita. Kannattaa siis tarkkailla vointiaan – mikäli ruisleipä ei helpota tai jopa pahentaa vatsaoireita, sen käyttöä on syytä rajoittaa.

Lähde:

  • Reho T. Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS.Terveyskirjasto Duodecim 2021.
  • Männikkö R, Antikainen A. Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito.Terveyskirjasto Duodecim 2020.
  • Laatikainen R. Herkän vatsan valinnat. Kirjapaja 2021.
  • Terveyttä edistävä ruokavalio. Lääkärikirja Duodecim 2023.