Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Kuitulisän hyödyt

Kuitulisän hyödyt


Länsimaisessa ruokavaliossa kuitujen saanti on usein puutteellista. Siksi on hyödyllistä ja turvallista lisätä kuituja ravintoon.

Kuidun tehtävä on tasapainottaa paksusuolen toimintaa. Suolen toiminnan tasaantuminen vähentää oireita ja kouristusmaisia kipuja. Länsimaisessa ruokavaliossa kuitujen saanti on usein puutteellista. Siksi on hyödyllistä ja turvallista lisätä kuituja ravintoon esimerkiksi apteekista saatavan kuitulisän avulla.

Nauti kuitulisää oikein

Kuituvalmiste toimii parhaalla tavalla, kun sitä otetaan muutaman kerran päivässä aterioiden yhteydessä. Oleellista suolen toiminnan tasaisuudelle on myös riittävän säännöllinen liikunta ja nesteen nauttiminen. "Virheelliseksi" kuidunkäytöksi voisi kuvata tilannetta, jossa nautitaan runsas määrä kuitua ennen pitkää istumisrupeamaa töissä tai matkustaessa, käymättä välillä WC:ssä tai jaloittelemassa. Suolelle on annettava mahdollisuus normaaliin toimintaan.

Sen lisäksi, että kuituvalmiste tasaa paksusuolen motorista toimintaa, sillä on muitakin terveysvaikutuksia. Runsas kuitujen käyttö vähentää jonkin verran rasvojen imeytymistä ja on siten osana terveellistä ruokavaliota myös sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. Näyttöä on myös siitä, että runsaasti kuitua käyttävän väestön paksusuolisyöpäriski on vähäisempi. Lisäksi suolen toimintaa normalisoimalla kuidut auttavat hallitsemaan peräpukamaoireita. Ne myös saattavat ehkäistä paksusuolen umpipussien eli divertikkelien muodostumista.

Muistilista kuitulisän käyttöön

  • Suosi liukenevia kuituja (esimerkiksi ispagulansiemenkuorta, jota on apteekista saatavassa Vi-Siblinissä)
  • Liukenematon kuitu (kuten ruisleipä) saattaa pahentaa oireita
  • Aloita pienellä annoksella ja suurenna hiljalleen siten, että toivottu vaikutus säilyy
  • Ole kärsivällinen: kuitujen vaikutus saattaa näkyä vasta 2-3 kuukauden kuluttua
     

Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen

Lähteet:

  • Laatikainen R. Herkän vatsan valinnat. Kirjapaja 2021.
  • Schwab U. Kuidun saannin lisääminen ravintoon. Käypä hoito artikkeli 2020.