Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Näin hyödynnät vatsaa helliviä siemengeelejä

Näin hyödynnät vatsaa helliviä siemengeelejä


Jos ei tykkää kaurapuurosta, vatsaa voi helliä aamuisin siemengeelillä, kertoo ravitsemusasiantuntija Soili Soisalo. Hän laatii terveellisiä reseptejä kaikille, joiden vatsa ärtyy, turpoaa tai temppuilee.

"Kun elämä on kiireistä, vatsa alkaa helposti kipunoida. Se kerää ilmaa ja turpoilee. Moni yrittää syödä terveellisesti mutta voi tietämättään pahentaa oloaan popsimalla raaka-aineita, jotka ärsyttävät suolta. Sellaisia ovat ruisleipä ja ruisleseet, vehnä kaikissa muodoissaan,
pavut ja sipuli. Ne aiheuttavat monelle meistä vatsanväänteitä.

Olen itse aina uskonut pohjoismaiseen ruokavalioon, joka nojaa kauraan, mustikkaan ja lähellä kasvaneeseen ruokaan. Oma vatsani kaipaa aamuisin lempeää kaurapuuroa. Ymmärrän hyvin miksi, onhan kaura tieteellisestikin ainutlaatuisen lempeää ruokaa. Kaikki eivät aamupuurosta innostu, ja heille suosittelen siemenistä veden kanssa muodostuvia geelejä.

Suomessakin kasvava pellava, Andeilta tuleva chia ja keliaakikkojen tuntema ratamokasvi psyllium muuttuvat vesilasissa geeliksi, joka edesauttaa vatsan normaalia toimintaa. Sekoita pellavan- ja chiansiemenet veteen jo illalla. Aamulla voit lisätä geeliksi muuttuneen seoksen aamujogurttiin, rahkaan tai kaurasta tehtyyn, hapatettuun vegaanijogurttiin, ja vähitellen huomaat mahassasi eron entiseen.

Siemengeelit sopivat yleensä hyvin herkkävatsaisillekin. Heitä on suomalaisista peräti joka kymmenes. Psylliumia kannattaa kokeilla varovasti, se ei sovi ihan kaikille."