Skip directly to content

Vatsaystävälliset viljat: kvinoa, amarantti, tattari, speltti ja kaura

Q&A
pages/vatsan-hyvinvointi/faq

Recipe Detail

Vatsan hyvinvointiPuhetta vatsastaVatsaystävälliset viljat: kvinoa, amarantti, tattari, speltti ja kaura

15.01.2015

 

Täysjyväviljat ovat hyviä kuidun, magnesiumin, B-ryhmän vitamiinien ja useiden hivenaineiden lähteitä. Lisäksi ne tuovat ruokavalioon monipuolisuutta ja rikastuttavat makumaailmaa. Moni ärtyvän suolen kanssa kamppaileva saa oireita rukiista, vehnästä ja ohrasta, mutta onneksi niitä voi korvata muilla terveellisillä viljoilla, joissa on vain vähän, tai ei lainkaan FODMAP-hiilihydraatteja. Hyviä vaihtoehtoja herkkävatsaisille ovat kvinoa, amarantti, tattari, speltti ja kaura.

 

Kvinoa

Kvinoa on kasviopillisesti yrtti, mutta se näyttää viljalta ja sitä käytetään kuten viljatuotteita. Ulkonäöltään se on keitettynä paljolti kuskuksen tai bulgurin näköinen. Miedonmakuinen kvinoa sopii kokemusteni mukaan erittäin hyvin ärtyvän suolen ruokavalioon. Kvinoa onkin gluteeniton, eikä sisällä juuri lainkaan FODMAP-hiilihdyraatteja. Kvinoa saa tavallisista ruokakaupoista, ja ilahduttavasti sitä on myös ryhdytty kasvattamaan Suomessa.

Amarantti

Amarantti on kvinoan kaltainen yrtti, ja sitä käytetään hyvin samalla tavalla. Amarantilla on hieman voimakkaampi, aavistuksen pähkinäinen maku. Gluteeniton amarantti kuuluu suositeltavien ruokien listalle FODMAP-rajoituksen aikana.

Tattari

Tattari on blinien raaka-aine ja keliaakikoille tuttu puurona. Tattarista leivotaan usein myös gluteenitonta leipää. Toisin kuin kvinoassa ja amarantissa, tattarissa on hieman FODMAP-hiilihydraatteja, mutta niitä on kuitenkin selvästi vähemmän kuin vehnässä ja rukiissa. Siksi tattari sopii melko hyvin FODMAP-rajoituksen aikana käytettäväksi, erityisesti jos kerta-annokset ovat pienehköjä.

Speltti

Speltti on vanha vehnän sukulaisvilja. Se poikkeaa edellä mainituista viljoista, sillä se sisältää gluteenia, eikä siksi sovi keliaakikoille. Speltti sopii kuitenkin pienehköinä annoksina melko hyvin ärtyvän suolen ruokavalioon. Esimerkiksi australialaisen Monashin yliopiston tutkijoiden mukaan speltti-puuroa ei kannata syödä suuria annoksia kerralla (alle 1,5 dl). Suomessa on tavallisissa kaupoissa hyvä valikoima erilaisia spelttituotteita, joten sen sopivuus omalle vatsalle kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Kaura

Kaura on suomalaisille hyvin tuttu vilja. Nykyisin markkinoilla on monia 100-prosenttisia kauraleipiä, jotka sopivat hyvin ärtyvästä suolesta kärsiville. Tavallinen kauraleipä sisältää yleensä enemmän vehnää kuin kauraa, eikä siten ole erityisen hyvä valinta herkkävatsaiselle. Keliaakikoiden on käytettävä ns. puhdasta kauraa, koska 100-prosenttisessa tavallisessa kauraleivässä voi olla pieniä määriä gluteenia. Tämä on usein peräisin leivonnan apu-aineena tai leivontalinjastolla käytettävästä vehnästä tai rukiista.

Kuten aina ruuanlaitossa, vain mielikuvitus ja makumieltymykset asettavat rajat. Tutki kaupan hyllyt ja kokeile rohkeasti!

Kirjoittanut laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen

Categorized Recipe View

Vatsan hyvinvointi

Mitkä juomat ovat vatsaystävällisiä ja mitkä eivät?

Vatsaystävällistä ruokavaliota rakentaessa myös erilaisten juomien vaikutus..

Vatsan hyvinvointi

Herkkä vatsa ja vähähiilihydraattinen ruokavalio

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on tullut ...