Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vatsani on nyt lapsemme koti

Vatsani on nyt lapsemme koti


Miltä raskausvatsa tuntuu? Miten hoitaa raskaudenajan ummetusta? Vastaamme näihin kysymyksiin artikkelissamme.

"En ole jaksanut lainkaan stressata, mitä vatsalleni tapahtuu synnytyksen jälkeen"

Olen ylpeä ja iloinen vatsastani. Vatsa on helppo tapa viestiä ympäristölle, että olen raskaana. Tarjoilija jättää ravintolassa viinilistan tuomatta, minun ei tarvitse selittää. Vatsani on myös kaunis: pidän sen muodosta, eikä minulla ole raskausarpia.

En ole jaksanut lainkaan stressata, mitä vatsalleni tapahtuu synnytyksen jälkeen Se on nyt lapseni koti ja toimii hyvin. Olen aina urheillut paljon – pelannut koripalloa pienestä pitäen ja arvostanut urheilullista vartaloa. Olen myös pitkä ja tottunut normaalipainoiseen kroppaani.

"On ollut kiva seurata vatsan kasvua, tuntea lapseni potkut"

Vaihto-oppilasvuoteni vietin Amerikassa ja lihoin. Muistan, että se ahdisti minua tosi paljon, eikä keho tuntunut omalta. Suhteeni ylipainoon ja vatsaani oli todella kielteinen.

Raskauteni aikana en ole kokenut vatsan kasvamista samalla tavalla negatiivisena asiana. Päinvastoin. Minusta se on ihana, konkreettinen todiste siitä, että sisälläni kasvaa uusi elämä. On ollut kiva seurata vatsan kasvua, tuntea lapseni potkut.

Nyt loppuraskaudesta jo pelkkä vatsan koko vaivaa enemmän. Nukkuessa minulla on vaikea löytää hyvä asento. Pystyn kyllä tekemään kaikkea, mutta sängystä nouseminen ja kengännauhojen solmiminen on hankalaa.

Ystävieni ja tuttavieni suhtautuminen vatsaani on ollut pelkästään myönteistä. He saattavat hämmästellä kuinka se on kasvanut tai pitää sitä söpönä. Koosta tulee jonkun verran kommenttia, mutta en ota sitä mitenkään itseeni. Minusta vatsani on juuri oikeankokoinen.

"Rautatabletit vetävät vatsani kovaksi"

Minulla on aina ollut matala hemoglobiini ja siksi rautalääkitys. Raskauden aikana hemoglobiiniani seurataan huolellisesti ja nyt kun ei ole vain itsestäni kyse, rautatabletit tulee otettua tarkasti. Ne taas vetävät vatsani kovaksi, mikä ei ole kivaa. Lisäksi minua on närästänyt aika paljon. Saan olla iltaisin tarkkana, etten syö mitään raskasta ennen nukkumaanmenoa.

Olen tietoisesti vältellyt ruokia ja ruoka-aineita, jotka ovat raskauden aikana kiellettyjä. Mutta en minä ole majoneesia tai muuta kiellettyä suusta pois sylkenyt, jos olen sitä ajattelematta sinne laittanut. Rentous ja realismi sopii minulle.

Raskaudenajan ummetus yleinen vaiva

Artikkelin kirjoittaja kertoo yllä rautalääkityksen vetävän vatsan kovaksi. Kova vatsa ja ummetus on yleistä raskaana olevilla naisilla. Moni kärsii ummetuksesta jossain raskauden vaiheessa. Ummetuksen ilmaantumiseen vaikuttavat mahdollisen rautalääkityksen lisäksi hormonaaliseet tekijät, vähentynyt fyysinen aktiviteetti sekä esimerkiksi kohdun kasvaminen. Raskaudenajan ummetuksen ensisijaisena hoitomuotona pidetään ravinnon kuitupitoisuuden lisäämistä sekä riittävää vedenjuontia. 

Ota Vi-Siblin avuksesi raskauden aikaisen ummetuksen hoitoon 

Suolen sisältöä lisäävät ummetuslääkkeet (ispaghulansiemenkuori) ovat ensisijainen vaihtoehto ummetuksen lääkkeellisessä hoidossa raskauden aikana. Ispaghula on luonnossa esiintyvä kasviperäinen kuitu, joka ei imeydy ruuansulatuskanavasta verenkiertoon ja täten sillä ei ole  haitallisia sikiövaikutuksia. 

Ispagulansiemenkuoresta koostuva, apteekista saatava Vi-Siblin-lääkekuitulisä on lempeä vaihtoehto raskaudenajan ummetuksen hoitamiseen.