Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vi-Siblin-hoidossa huomioitavaa

Vi-Siblin-hoidossa huomioitavaa


Vaikka Vi-Siblin on hyvin siedetty tuote, tulee sen kuten kaikkien lääkevalmisteiden, käytössä ottaa huomioon joitakin asioita.

Mitä Vi-Siblin-valmisteet ovat ja mihin niitä käytetään?

Vi-Siblin ja Vi-Siblin S ovat suolen sisältöä lisääviä kuituvalmisteita. Valmisteiden sisältämä ispagulan siemenkuori sitoo itseensä vettä, jolloin suolensisällön tilavuus kasvaa ja suolentoiminta normalisoituu. Vi-Siblin normalisoi ulosteen koostumusta joten se hoitaa sekä kovaa että löysää vatsaa. Vi-Siblin on kasvirohdosvalmiste, jota käytetään toistuvan ummetuksen hoitoon, päivittäisen kuidunsaannin lisäämiseen sekä ulosteen pehmentämiseen kivuliaan ulostamisen helpottamiseksi. Vi-Siblin-valmisteita voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana (lue lisää raskaudenajan ummetuksen hoidosta).

Vi-Sibliniä on kahdenlaista. Oranssista pakkauksesta löytyvä Vi-Siblin on makeutettu sakkaroosilla, kun taas sinisen pakkauksen Vi-Siblin S:n makeutusaineena on käytetty sorbitolia. Lue lisää Vi-Siblin tuoteperheestä ja pakkauksista.

Miten Vi-Siblin-valmisteita käytetään?

Jos on erityisen herkkävatsainen (esim. ärtyvän paksusuolen oireyhtymää sairastava), annostusta tulee suurentaa hyvin hitaasti asteittain 1-2 viikon aikana. Älä käytä Vi-Sibliniä, jos sinulla on nielemisvaikeuksia, mahasuolikanavan tukoksia tai vuotoa tai jos sinulla on yli 2 viikkoa kestänyt suolen toiminnan äkillinen muutos. Älä käytä Vi-Sibliniä, mikäli olet allerginen jollekin valmisteen aineosalle tai sinulla on hankalahoitoinen diabetes. Vi-Siblin-hoito ei sovi sinulle, mikäli sinulla on ruokatorven tai mahansuun sairaus.

Vi-Siblin/Vi-Siblin S on otettava vähintään 0,5–1 tuntia ennen muita lääkevalmisteita tai niiden jälkeen, koska turpoava massa saattaa hidastaa ja vähentää lääkkeiden imeytymistä. Ärtyneen suolen oireyhtymää hoidettaessa on hyvä huomata, että kuitujen vaikutus ei näy heti ja hoitoa voi olla syytä jatkaa pidempään täyden vaikutuksen saamiseksi. Lue lisää Vi-Siblin-hoidon aloittamisesta

Haittavaikutukset

Hoidon alussa saattaa ilmetä ohimeneviä vatsavaivoja, kuten vatsan nipistelyä ja lisääntynyttä kaasun muodostumista. Jos ummetus ei häviä kolmen päivän kuluessa, ota yhteys lääkäriin. Tarkempiin tutkimuksiin on hakeuduttava, jos ulosteessa esiintyy verta tai perusverikokeissa on poikkeavuutta tai jos vaivaan liittyy tahatonta laihtumista, kuumeilua tai jatkuvaa ripulia.

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärillesi tai apteekkihenkilökunnalle.

Kenelle Vi-Siblin ei sovi?

Älä käytä Vi-Siblin-valmisteita, jos

  • suolentoimintasi on muuttunut äkillisesti yli 2 viikkoa sitten
  • sinulla on verenvuotoa peräsuolesta tai et kykene ulostamaan ulostuslääkkeen käytön jälkeen
  • sinulla on maha-suolikanavan ahtauma
  • sinulla on ruokatorven tai mahansuun sairaus
  • sinulla on suolentukkeuma
  • sinulla on todettu suolen lamaantuminen tai paksusuolen laajentuma
  • sinulla on nielemisvaikeuksia tai nielun ongelmia
  • olet allerginen ispaghulansiemenkuorelle tai Vi-Siblin-valmisteiden jollekin muulle aineelle (oranssin pakkauksen Vi-Siblin: sakkaroosi, natriumkloridi; sinisen pakkauksen Vi-Siblin: sorbitoli, natriumkloridi
  •  Jos sinulla on diabetes tai käytät kilpirauhashormonia, keskustele Vi-Siblinin käytöstä ensin lääkärin kanssa

Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ennen Vi-Siblinin käyttöä!

Lähde:

  • Vi-Siblin valmisteyhteenveto