Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vatsaystävälliset elämäntavat

Vatsaystävälliset elämäntavat


Lue ravitsemusterapeutin kokoamasta tietopaketista hyödyllisiä neuvoja herkän vatsan kanssa elämiseen.

Moni ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivä kertoo yhden oireistaan olevan niin kutsuttu stressivatsa. Kiire, jännittäminen, epäsäännölliset elämäntavat ja raskaat, nopeasti syödyt ateriat saattavat pistää mahan sekaisin ja aiheuttaa kipu- ja turvotusoireita. Kun oppii säätämään ruokavalion lisäksi elämäntapojaan, on toiminnallisen vatsavaivan kanssa helpompi elää.

Stressi ja psyykkinen kuormitus pahentavat tutkitusti toiminnallisen vatsavaivan oireita, sillä vatsa reagoi muuttuviin elämäntilanteisiin. Suoliston ja keskushermoston välillä onkin vahva yhteys, ja vatsaoireisiin saattaa liittyä autonomisen hermoston herkkyyttä. Ärtyvän suolen yhteydessä esiintyy usein etenkin jännittyneisyyttä ja masentuneisuutta, mutta ei ole täyttä varmuutta siitä, aiheuttavatko psyykkiset vaivat vatsavaivoja vai toisinpäin.

Säännöllinen elämä on vatsan ystävä. Moni ärtyvästä suolesta kärsivä on esimerkiksi huomannut vaivojen helpottuneen siirryttyään opiskelijaelämästä työelämään. Säännöllinen ateriarytmi, riittävä vedenjuonti, uni, liikunta ja stressinhallinta auttavat pitämään oireita kurissa.

Syö usein mutta kohtuudella

Sopivan ruokavalion löytämisen lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen milloin, miten ja minkälaisia annoksia syö. Tärkeintä olisi välttää liian pitkiä ateriavälejä, ettei vihdoin syömään päästessään syö hotkien ja liian raskaan annoksen. Huonosti pureskeltu ruoka sulaa heikosti ja hotkiessa ruuan mukana suolistoon pääsee kulkeutumaan myös ilmaa. Päivän aikana olisi hyvä syödä monta pientä ja terveellistä annosta rauhassa pureskellen. Illalla on hyvä välttää syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa, varsinkin isoja annoksia. Myös nestetasapainon ylläpito on tärkeää, ja riittävän vedensaannin varmistaminen edistää ruoansulatusta.

Liike tekee hyvää

Liikunta edistää vatsan hyvinvointia. Hikiliikunnan lisäksi viikko-ohjelmaan kannattaa sisällyttää myös hyötyliikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä ja portaiden kävelemistä hissin käytön sijaan. Säännöllinen liikunta ehkäisee paitsi ruoansulatusvaivoja myös ylipainon kertymistä, mikä helposti lisää vatsavaivoja.

Työn luonne vaikuttaa elämäntapoihin ja etenkin istumatyöläisten olisi hyvä muistaa nousta tuolista ainakin kerran tunnissa, jotta saa tarpeeksi liikettä päiväänsä – ja suoleensa. Vaikka koko päivä täytyisi lusia palavereissa, on hyvä poistua säännöllisesti vessaan, sillä turha pidättely hankaloittaa vatsaoireita.

Muista myös pysähtyä

Erilaisista rentoutus- ja stressinhallintamenetelmistä voi olla hyötyä, etenkin silloin kun elämäntilanteessa tapahtuu suuria muutoksia. Riittävä lepo ja uni ovat ihmisille tuiki tärkeitä, myös vatsan toiminnan kannalta.

Rukkaa elämäntapojasi vatsaystävällisiksi:

  • Syö säännöllisesti kohtuullisen kokoisia, kevyitä ruoka-annoksia rauhassa pureskellen
  • Nuku riittävästi
  • Liiku säännöllisesti
  • Huolehdi nestetasapainosta
  • Hallitse stressiä esimerkiksi rentoutusmenetelmillä
  • Muista myös vatsaystävällinen, sopivia kuituja runsaasti sisältävä ruokavalio!

Kirjoittanut laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen