Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nauti joulusta ilman vatsavaivoja

Nauti joulusta ilman vatsavaivoja


Muistamalla muutaman helpon ohjenuoran joulusta voi nauttia täysin rinnoin ilman pelkoa ikävistä vatsavaivoista!

Herkkävatsainen saattaa jännittää joulun tuloa, sillä juhlapyhien aikaan ylensyönti, sohvalle jumittuminen ja ylimääräinen herkuttelu saattavat tuoda tukalan olon.

Joulun aikaan pätevät samat herkän vatsan hoito-ohjeet kuin aina muulloinkin: säännöllinen ateriarytmi, riittävä vedenjuonti, uni, liikunta ja stressinhallinta auttavat pitämään oireita kurissa. Ruokavalion suhteen kannattaa jouluruokia tehdessä tai kylässä nauttiessa yrittää pitää kiinni FODMAP-rajoituksista.

Isot annoskoot saavat herkän vatsan ärtymään. Kannattaa siis pitää maltti herkkuja notkuvan joulupöydän ääressä ja syödä mieluummin monta pientä ateriaa päivän mittaan kuin kerralla iso kasa kinkkua ja laatikoita. Lisäksi on syytä täyttää lautasta mahdollisimman paljon kasviksilla, ettei ateriasta tule liian raskas tai rasvainen.

Syöminkien lomassa kannattaa pitää itsensä liikkeessä, sillä kevyt reippailu tekee vatsalle hyvää. Sohvalta olisi hyvä muistaa nousta ainakin kerran tunnissa, jotta saa tarpeeksi liikettä päiväänsä – ja suoleensa.

Herkuttele huolettomasti

Herkuttelu kuuluu jouluun ja joulupöydästä löytyy varmasti myös herkälle vatsalle sopivia herkkuja, kuten joulun suosikki tumma suklaa. Lisää tietoa vatsaystävällisistä herkuista. Ota talteen myös vatsaystävällisen lanttulaatikkomme resepti.

Monessa kodissa joulua juhlitaan myös maljoja kilistelemällä. Ärtyvästä suolesta kärsivän kannattaa kuitenkin muistaa, että suuret alkoholiannokset aiheuttavat vatsaoireita. Erityisen hankalia saattavat olla oluet, siiderit, kuohuviini ja samppanja ja oikein makeat alkoholijuomat, kuten liköörit. Puna- ja valkoviini vaikuttavat kaikkein parhaiden siedetyiltä alkoholijuomilta.

Ei herkkävatsaisen joulu yhtään hassummalta kuulosta – lasi punaviiniä ja pari riviä tummaa suklaata hyvän lahjakirjan ääressä.

Oikein rauhallista joulua kaikille!