Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Mitä syödä silloin, kun vatsaan koskee?

Mitä syödä silloin, kun vatsaan koskee?


Vatsakipu voi viedä ajatukset pois ruoasta, mutta silti jotain pitäisi syödä. Lue ravitsemusterapeutin vinkit kipeälle vatsalle sopivista ruoista!

Kun toistuvista vatsavaivoista kärsivän kohdalta on suljettu pois mahdolliset sairaudet, jää diagnoosiksi usein toiminnallinen vatsavaiva, eli ärtyneen suolen oireyhtymä tai ylävatsavaivoina oireileva dyspepsia. Elämä toiminnallisen vatsavaivan kanssa on välillä helpompaa ja välillä vaikeampaa. Kun kivut äityvät oikein pahoiksi, voi olla vaikea tietää, mitä kannattaa syödä ja mikä pahentaa oloa entisestään.

Kokeile FODMAP-hiilihydraattien välttämistä

Toistuvien vatsakipujen pitkäaikaiseen hoitoon on hyvä kokeilla FODMAP-hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta. Tutustu artikkeliin FODMAP-hiilihydraateista ja ruokavaliosta. Pahimmat kivut voivat väistyä pienilläkin ruokavalion muutoksilla, mutta jos niistä ei ole apua, kannatta kokeilla tarkennettua FODMAP-rajoitusta neljän viikon ajan ravitsemusterapeutin ohjauksessa, sillä sopivien korvaavien ruokien löytäminen on vaikeaa omatoimisesti. 

Kipupäivien ruokavaliosta

Pahimpina kipupäivinä voi kokeilla todella rajoitettua ruokavaliota, jossa syö vain mahdollisimman vatsaystävällisiä ruoka-aineita. Tällaisia tiukempia ruoka-ainerajoituksia ei kuitenkaan kannata jatkaa muutamaa päivää pidempään – niiden tarkoitus on tilapäisesti välttää jo ärtyneen suoliston lisä-ärsytys.

Pahimpien kipupäivien ruokavalioksi sopivat esimerkiksi:

  • keitetty riisi ja porkkana
  • hunajameloni
  • salaatti
  • kypsä banaani
  • mustikat ja pakastetut mansikat
  • maitopohjainen laktoositon proteiinivalmiste (rahka, raejuusto, proteiinijuoma – ei hedelmäsokerilla makeutettu)
  • juomaksi vesi ja vihreä tee (ei hunajaa)
  • kaurapuuro
  • kypsennetty kala ja kana

Vaikka edellä mainituista ruoka-aineista koostuva ruokavalio selvästi vähentäisi kipuja, sitä ei pidä yksipuolisuuden vuoksi noudattaa usein eikä jatkuvasti.

Muita apukeinoja kipuilevan vatsan rauhoittamiseen voivat olla kevyt liikunta kivun salliessa, erilaiset rentoutumismenetelmät ja stressin välttäminen. Myös piparminttuöljykapselit saattavat toimia tehokkaana kivunlievittäjänä. Muista myös huolehtia riittävästä nesteytyksestä.

Kirjoittanut laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen