Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Herkkä vatsa ja liikunta

Herkkä vatsa ja liikunta


Moni herkästä vatsasta kärsivä saattaa arkailla liikkumaan lähtemistä peläten vatsavaivoja. Kesken lenkin pitääkin päästä vessaan ja ryhmäliikuntatunnille ei uskalla mennä ilmavaivojen pelossa. Monelle herkkävatsaiselle liikunta tuo kuitenkin helpotusta niin suolisto-oireisiin kuin kipuihin, väsymykseen ja hermostuneisuuteen.

Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta vähentää ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän ikäviä oireita, parantaa unta ja elämänlaatua, fyysistä toimintakykyä ja alentaa hermostuneisuus- ja masennusoireita. Tutkimuksissa on myös havaittu, että herkkävatsaiset sitoutuvat liikuntaharrastukseensa, todennäköisesti siksi, että huomaavat sen tuovat helpotusta vaivoihin.

Alkuun pääseminen voi olla hankalaa

Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivällä saattaa olla huonoja kokemuksia liikkumisesta – kipuja, turvotusta, ilmavaivoja ja äkillisiä tarpeita päästä vessaan. Siksi herkkävatsaisen kannattaakin aloittaa liikunta vähitellen esimerkiksi puolen tunnin kävelylenkeillä, joiden pituutta ja rankkuutta voi nostaa kunnon kohotessa. Vähitellen saatat myös huomata, että luottamuksesi vatsantoimintaan liikunnan aikana kasvaa, ja uskallat kokeilla uusiakin liikuntamuotoja.

Älä turhaan häpeile oireitasi

Jos olet epävarma lenkille lähtiessäsi, varaudu hätään ottamalla vessapaperia mukaasi. Vessahätään varautuminen saattaa mielesi olla levollisempi, eikä hätä yllätäkään. On myös helpottavaa tiedostaa, että monelle juoksijalle vatsantoiminnan kiihtyminen on aivan normaalia.

Ryhmäliikuntatunneille mennessäsi voit kertoa vaivastasi etukäteen ohjaajalle, ja varata paikka oven vierestä. Näin pääset helposti tarvittaessa vessaan ja takaisin, kun olo helpottaa. Älä siis turhaan häpeile!

Lempeäkin liikunta tuo hyvinvointia

Jos sinusta ei ole hikiliikkujaksi, valitse itsellesi hellempi liikuntamuoto. Hikiliikunnan endorfiiniryöppy kyllä parantaa vatsaoireita, mutta toisaalta se saattaa aiheuttaa myös turhia kierroksia varsinkin kiireistä ja aktiivista elämää viettävälle. Siksi kehon rentouttaminen lempeillä liikuntalajeilla saattaa olla enemmän hyödyksi. Rauhallisia lajeja ovat esimerkiksi jooga, pilates, venyttely, rauhallinen lihaskuntoharjoittelu, vesijuoksu tai vaikkapa vaeltaminen. Kaikki nämä kehittävät sekä lihaskuntoa, hapenottokykyä ja tasapainoa rauhoittaen samalla hermostoa ja aivoja.

Vatsaa ja mieltä voi rauhoittaa tehokkaasti myös tietoisen hengittämisen, mindfulnessin avulla. Mindfulness -harjoituksia voi tehdä vaikka kesken työpäivän omalla työpisteellään. 

Säännöllisyys kunniaan

Tutkimusten mukaan jo 30 minuutin päivittäinen liikunta helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Tuon puolen tunnin voit jakaa kahteen osaan – tee vaikka 15 minuutin kävelylenkki lounastauolla ja jumppaa 15 minuuttia illalla. Valitsit sitten lajin kuin lajin, tärkeintä oireiden hallinnassa on säännöllisyys.

Hyviä liikuntahetkiä!

Lähteet

  • Putkonen Leena. Superhyvää suolistolle! Otava 2016.