Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ärtyvän suolen oireyhtymä vaatii pitkää pinnaa

Ärtyvän suolen oireyhtymä vaatii pitkää pinnaa


Fysioterapeutti: Monelle on yllätys, että vartalon kipu voi olla peräisin suolistosta. Lue ammattilaisen neuvot ärtyneen suolen oireyhtymän tunnistamiseksi.

Nina, 42:

Minulla on ollut vatsavaivoja peruskoulusta lähtien. Yläasteella minulla todettiin laktoosi-intoleranssi ja totuin ajattelemaan, että̈ vatsakivut kuuluvat elämääni. Mutta hankalaa on ollut. Kun vatsani oireilee, minulla on vellova, paha olo. Pahimmillaan olen joutunut juoksemaan kesken kauppareissun vessaan ja jättämään ostokset keskelle käytävää.

Olen jo vuosia katsonut tarkasti, mitä suuhuni laitan ja käynyt monet kerrat lääkärillä vatsakipujeni kanssa. Minusta on tuntunut, että lääkärit eivät ole ottaneet minua tosissaan. Vasta nyt 42-vuotiaana löysin erikoislääkärin, joka tarttui asiaan.

Sain diagnoosin: minulla on ärtyvän suolen oireyhtymä, kuten ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta. Kävi ilmi, että kaikki ne ruoat, joita olin ennen kovia kipujani syönyt - muun muassa vesimeloni, kaali, lanttu - olivat vatsalleni aivan vääriä asioita."

Fysioterapeutti Tytti Nuoramo:

Tämä Ninan kokemus on valitettavan tuttu. Vatsakipuja valitteleva ihminen leimattiin aiemmin helposti luulosairaaksi.

Törmään vastaanotollani usein vatsaongelmiin. Luokseni tulee ihmisiä, joiden selkäkipuihin lääkärit eivät ole löytäneet ratkaisua. Olenkin oppinut kuuntelemaan heitä herkällä korvalla. Monelle on yllätys, että selässä tai lantiossa oleva kipu voi olla peräisin suolistosta.

Minä pyydän vatsavaivaisia listaamaan arkiset syömisensä. Etenkin paksusuolta ärsyttävät ruoka-aineet sipuli, kaali ja pavut voivat aiheuttaa kipua alavartalon alueelle, kuten kävi Ninallakin.

Syyllisen keksiminen omasta ruokavaliosta vaatii pitkää pinnaa. Itsekin elin vuosia mahakipujen ja tukkoisen nenän kanssa ymmärtämättä, että vaivani johtuivat vääristä syömistavoista. Mutta apua löytyy.

 

Fysioterapeutti Tytti Nuoramo törmää usein vastaanotollaan vatsaongelmiin.