Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Jännitysvatsa

Jännitysvatsa


Saako lähestyvä työhaastattelu vatsasi kuplimaan ja turpoamaan? Joudutko juoksemaan vessassa ennen matkalle lähtöä? Saatat kärsiä jännitysvatsasta.

Jännittävät tilanteet saavat usein herkän vatsan oireilemaan ja aiheuttavat monille erilaisia kipu- ja turvotusoireita. Joillakin suoli saattaa tyhjentyä tukalissa tilanteissa salamannopeasti, kun taas toisilla vatsa jymähtää täysin toimimattomaksi useaksi päiväksi.

Jännitysvatsan oireet saattavat yllättää monenlaisessa tilanteessa - ennen työhaastattelua tai tenttiä, matkalle lähtiessä, esiintyessä, ihmispaljoudessa, oudossa ympäristössä - sellaisessa tilanteessa, joka tuntuu itselle hankalalta. Vaiva ei ole vakava, mutta hankaloittaa arkea.

Voi olla vaikea määritellä, aiheuttaako jännitys vatsavaivoja vai vatsavaivat jännitystä. Suolisto ja keskushermosto ovatkin vahvasti linkittyneitä toisiinsa. Jännityksestä aiheutuu vatsavaivoja usein myös välillisesti, sillä jännittyneessä tilanteessa säännölliset elämäntavat ja itsestä huolehtiminen unohtuvat helposti.

Pfizerin asiantuntijalääkäri Ville Kainu vastasi kysymyksiimme jännittävien tilanteiden aiheuttamasta oireilusta.

Miksi vatsa oireilee silloin kun jännittää?

"Jännitystilanteessa monet meistä kokevat vastaavan fysiologisen reaktion kuin "taistele tai pakene" - tilanteessa. Jännitys on keholle stressitilanne, joka muuttaa hormonieritystä. Stressihormoni kortisolin eritys lisääntyy ja keho alkaa tuottaa adrenaliinia. Molemmat vaikuttavat hermostoon ja sitä kautta suolen toimintaan - kyseessä on varsin monimutkainen prosessi."

Mikä osa ruoansulatusjärjestelmästä reagoi jännityksen tunteeseen ja miten?

"Käytännössä suoliston alue, sen liikkuminen ja toiminta muuttuu. Suolistoon alkaa kerääntyä ilmaa, joka aiheuttaa turvotusta ja paineen tunnetta. Moni kuvailee tuntevansa perhosia vatsassa, ja nuo perhoset koostuvat lisääntyneestä ilmasta ja liikkeestä. Sisäelimet itsessään eivät tunne mitään, vaan vatsaontelossa lisääntyvä paine tuntuu ympäröivissä lihaksissa ja kudoksissa. Suolisto-oireiden lisäksi saattaa esiintyä hikoilua, käsien vapinaa, tärinää, sydämentykytystä, tai muita hermostuneisuusoireita."

Miten vatsaa voisi rauhoitella stressaavissa tilanteissa?

"Tärkeintä olisi oppia tunnistamaan tilanteet, joissa jännitysoireet yleensä iskevät. Jos on esimerkiksi menossa työhaastatteluun ja tietää, että vatsa saattaa reagoida tilanteeseen huonosti, voi selvitä paljon pienemmällä harmilla, jos osaa olla kiinnittämättä oireisiin liikaa huomioita. Oireisiin keskittyminen usein vain pahentaa niitä."

Juuri ennen jännittävää tilannetta voi kokeilla rentoutumisharjoituksia. Mindfulness-harjoituksista voi olla hyötyä sekä mielen että vatsan rauhoittamisessa, pitkälläkin aikavälillä.