Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
FODMAP-rajoituksen toteutus

FODMAP-rajoituksen toteutus


Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, miten FODMAP-rajoitus käytännössä toteutetaan: mitä ruoka-aineita tulee suosia tai välttää, ja mitä muuta tulee ottaa huomioon ruokavalion toteutuksessa.

 

 

 

FODMAP-rajoitus kannattaa aina, jos suinkin mahdollista, toteuttaa asiaan perehtyneen  ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Ravitsemusterapeutti suunnittelee kanssasi elämäntilanteeseesi sopivan ruokavalion. Lisäksi ravitsemusterapeutti voi auttaa sopivien elintarvikkeiden ja ravintolisien valinnassa. 

Jos vatsaoireet ovat vaikeat, kannattaa usein aloittaa tiukalla FODMAP-rajoituksella neljän viikon ajan. Jos teho on hyvä, rajoitusta voi jatkaa vielä muutaman viikon. Sen jälkeen ruokavaliota tulee asteittain laajentaa oireiden sallimissa rajoissa. Jos ruokavalion teho on huono, on syytä kokeilla jotain muuta hoitokeinoa. 

Lievemmissä oireissa osittainen FODMAP-rajoitus eli FODMAP gentle diet voi auttaa. Osittainen rajoitus perustuu vain joidenkin ruoka-aineiden välttämiseen. 

 

Lähteet

  • Halmos EP, Gibson PR.Controversies and reality of the FODMAP diet for patients with irritable bowel syndrome. Journal of Gastroenteroly and Hepatology. 2019 Mar 8. 

  • Whelan K, et al. The low FODMAP diet in the management of irritable bowel syndrome: an evidence-based review of FODMAP restriction, reintroduction and personalisation in clinical practice. Journal of Human Nutrition and Dietetics. 2018 Jan 15. doi: 10.1111/jhn.12530