Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
FODMAP-rajoituksen tausta

FODMAP-rajoituksen tausta


Videolla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:stä sekä siitä, mihin sen hoitoon käytetty FODMAP-ruokavalio perustuu.

 

 

 

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, suomalaisilla sitä esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä. Se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.  Monet heistä kokevat, etteivät he ole saaneet apua vaivojensa hoitoon.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa on tärkeää ottaa huomioon, että se on monitekijäinen oireyhtymä, jolle ei löydy vain yhtä selitystä. Yksittäisillä ihmisillä vaivojen aiheuttajat voivat vaihdella. Samasta syystä yksittäisellä tempulla ruokavaliossa ei saada täydellistä vastetta, vaan hoitoon tarvitaan useita eri menetelmiä. 

Katso videolta lisätietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä ja teoriatietoa sen hoitoon käytetystä FODMAP-ruokavaliosta. 

 

Lähteet

  • Hillilä MT, Färkkilä MA.Prevalence of irritable bowel syndrome according to different diagnostic criteria in a non-selected adult population. Alimentary Pharmacy & Therapeutics. 2004;20(3):339-45.

  • Väitöskirja/HY 14.9.2018: Laatikainen R. Grains and irritable bowel syndrome. Randomised controlled trials with low FODMAP rye and wheat bread.

  • Reho T. Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS.Terveyskirjasto Duodecim 2021.