Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ummetus

Ummetus


Terveistä aikuisista ummetusta esiintyy 8–26 %:lla. Ummetus on naisilla yleisempää kuin miehillä, ja vaiva yleistyy iän myötä. Vähän liikkuvista vanhuksista jopa 80 % kärsii ummetuksesta. Ummetus on usein yhtenä oireena ärtyneen suolen oireyhtymässä. Ummetuksen syy löytyy usein elämäntavoista kuten liian vähäisestä liikunnasta, vähäkuituisesta ruokavaliosta tai riittämättömästä nesteiden saannista.

Ummetuksella tarkoitetaan sellaista ulostekertojen vähenemistä tai ulostamistapahtuman vaikeutta, josta on haittaa jokapäiväisessä elämässä. Oikeaa ulostamistiheyttä ei voi määritellä, mutta usein ummetuksesta puhutaan, jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa.

Ummetuksen syyt

Ummetuksen syy löytyy usein elämäntavoista kuten liian vähäisestä liikunnasta, vähäkuituisesta ruokavaliosta tai riittämättömästä nesteiden saannista. Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa myös johtaa ummetukseen siksi, että suoli ”oppii” tyhjenemään harvoin. Myös useat sairaudet ja lääkkeet saattavat aiheuttaa kovaa vatsaa ja ummetusta. Ummetuksen esiinnyttyä uutena oireena, on sen syy hyvä selvittää.

Ummetuksen itsehoito vaatii kärsivällisyyttä

Terveen aikuisen ummetuksen ensisijaisena hoitomuotona voidaan pitää elämäntapamuutoksia. Liikunnan lisääminen päivärutiineihin, kuidun lisääminen ruokavalioon ja riittävä nesteiden nauttiminen helpottavat usein ummetusoireita. Elämäntapamuutoksia tulee noudattaa kärsivällisesti: vaikutukset alkavat usein vasta 1-2 kuukauden kuluessa.

Alle olemme listanneet muutamia vinkkejä ummetuksen itsehoitoon liittyen. Muutoksien tulisi olla pysyviä, jotta ummetusoireet pysyisivät poissa.

Itselleen sopivan kuidun lisääminen ruokavalioon

Ummetusta voidaan helpottaa lisäämällä kuitua ruokavalioon. Kuitu lisää suolen sisältöä sekä sitoo itseensä nestettä siten kuohkeuttaen ulostetta. Kuidut voidaan jakaa liukenemattomiin ja liukeneviin kuitutyyppeihin, ja koska näiden toiminnassa on suuriakin eroja, tulisi ne tiedostaa itselleen sopivia kuidunlähteitä valittaessa, varsinkin jos taustalla on toiminnallinen suolistovaiva kuten ärtyneen suolen oireyhtymä.

Liukenevia kuituja saa muun muassa marjoista, hedelmistä, palkokasveista ja apteekista saatavista kuitulisistä kuten ispaghulansiemenkuoresta koostuvasta Vi-Siblinistä. Liukeneva kuitu on lempeää vatsalle.

Liukenemattomia kuituja saa pääasiassa viljavalmisteista. Viljojen ja leseiden sisältämä liukenematon kuitu kasvattaa ulostemassaa ja nopeuttaa sen kulkemista suolistossa helpottaen siten ummetusta. Monella ihmisellä liukenematon kuitu kuitenkin voi myös pahentaa oireita. Kannattaa siis tarkkailla vointiaan – mikäli ruisleipä ei helpota tai jopa pahentaa vatsaoireita, sen käyttöä on syytä rajoittaa.

Nesteiden riittävä nauttiminen on tärkeää ummetuksen hoidossa – varsinkin jos käytetään kuitulisiä. Nesteitä tulisi nauttia vähintään kaksi litraa päivässä.

Liikunta

Liikunnan lisääminen arkirutiineihin vilkastuttaa myös suolen toimintaa. Liikunnan laadulla ei ole väliä: reipas kävely ja hyötyliikuntakin edesauttavat suolen toiminnan normalisoitumista.

Säännöllinen ulostamisrytmi

Suolen opettaminen säännölliseen rytmiin eli ”istunnon” ajoittaminen tiettyyn aikaan voi opettaa suolen toimimaan säännöllisesti. Harjoittelua jatketaan useita viikkoja, vaikka ulostaminen ei aluksi onnistuisikaan.

Milloin hoitoon?

Ummetuksen vuoksi hoitoon kannattaa hakeutua varsinkin jos vaivasta on itsehoidosta huolimatta tullut jokapäiväistä elämää häiritsevä tai ummetus ilmaantuu nopeahkosti (muutamien viikkojen kuluessa) vaikka vatsa yleensä toimii normaalisti. Samoin jos ummetuksen ohella esiintyy muita oireita esimerkiksi outoja vatsakipuja tai jatkuvaa väsymystä on hyvä hakeutua hoitoon.

Lähteet:

  • Männikkö R, Antikainen A. Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito.Terveyskirjasto Duodecim 2020.
  • Männikkö R.Ummetuksen ravitsemushoito.Terveyskirjasto Duodecim 2020.
  • Reho T. Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS.Terveyskirjasto Duodecim 2021.
  • Schwab U. Kuidun saannin lisääminen ravintoon.Käypä hoito artikkeli 2020.
  • Tunturi S. Ummetus.Terveyskirjasto Duodecim 2022.